Magunkról

Célunk a világörökségi értékeket a legmagasabb minőségben fenntartani.

Családi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik, kizárólag saját mádi ültetvényeinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. A tanúsítottan ökológiai gazdálkodásban művelt területeink az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőkben találhatók. A nyolc hektárból három hagyományos, teljesen kézi, azaz bakművelésű. Számunkra fontos a világörökségi helyi adottságok – talajok, fajták, és szőlőtermesztési kultúra – bemutatása, ezért minden igyekezetünk arra irányul, hogy jellegzetes és tökéletes alapanyagot szüreteljünk a mádi dűlőkből.

A borászatban is hasonló filozófiát követünk: a szőlőt kíméletes, hagyományos és természetes módon dolgozzuk fel, és erjesztjük borrá. A birtok organikus fejlődése során 2003-ban jutottunk el odáig, hogy első komoly – 900 palackos – tételünk, az Úrágya Furmint kereskedelmi forgalomba került. A bio-kísérletek 2004-ben kezdődtek, 2010-ben történt a teljes átállás, majd a tanúsítás. Az évi átlagosan 12 ezer palack borunkból ma is fontos szerep jut az egyedi, limitált tételeknek. a Mádi Kör 2006-os alakulása óta aktívan veszünk részt a mádi termőhelyek bemutatását célzó kutatómunkában, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karával pedig a dűlők alapkőzetének kutatásával, valamint azok ültetvényre gyakorolt hatásával foglalkozunk 2015 óta.

A birtokközpont az 1750-es években már állt, első említésekor a Pulszky család tulajdonában volt. A folyamatos bővülés során a házat 1905-1985-ig lakó Barna család kádárműhelyt is működtetett benne. A kőépület alatt hatalmas pincerendszer helyezkedett el, amelynek jó része ma is hozzá tartozik, és a felújítások után működőképes lett: sok évtized után újra borospinceként üzemel. A lakó- vendéglátó- és gazdasági funkció összekötésének hagyománya jegyében az egykori kádárműhely helyén alakítottuk ki a szőlőfeldolgozó-teret. A művészeti kiállítótér a szomszédos épületben kapott helyet, amely az 1867-es Tokaj-Hegyaljai Albumban is szerepel. A pincészet bejárata Mád főutcáján, a Rákóczi utca 57. szám alatt van, amely már évszázadokkal ezelőtt üzlethelyiségnek épült, ma a boraink kóstolhatók benne, és a Tokaji Borbarátnők Társasága mintaboltja is egyben. A három épületben a vendégek számára apartmanok kerültek kialakításra a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett.

Csapatunk:

Dűlőink:

Király – 3ha

Fekvése: dél-nyugati.
Tengerszint feletti magassága: 160 m-320 m.
Talaja: Vöröses mállott zeolit, kemény riolittufa, andezit és hidrokvarc keveréke.

Úrágya – 3ha

Fekvése: dél-keleti.
Tengerszint feletti magassága: 245 m.
Talaja: vékony termőréteg (laboratóriumi kutatásaink szerint 5% alatti szervesanyag-tartalommal), apróköves, könnyen melegedő.

Kakas – 2ha

Fekvése: nyugati.
Talaja: apróköves suteros, geológiailag a szomszédjában működő bányáéval azonos. Az ásványtani kutatásaink (Miskolci Egyetem) alapján a növény reflektál az alapkőzet összetételére.

Arculat:

A Demetervin Pincészet logója egy táltos ló. Az alapmotívum egy összetett és dinamikus lény, amely a magyarsághoz legközelebbi belső-ázsiai kultúrából származik.

Ez a dinamika az európai alapkultúra gyökereinek mondáiban és motívumrendszerében funkcionális elem, a szerves kultúrákban célja az ember és kozmosz együttműködésének, közös rezgésének felerősítése. Ezt a ma is működő szkíta-hun-magyar kultúra is használja, így italunk, a bor szintén beleillik ebbe az eszközrendszerbe.

Demetervin Kft.

Címünk: 3909 Mád, Rákóczi utca 57.
Telefon: +36-20-555-0880,
Email: info@demetervin.hu
Adószám: HU22695130241