Király Aszú

A borvidék legkülönlegesebb borát csak kiemelkedő évjáratokban készítjük. Az aszú Tokaj-Hegyalja presztízsterméke, a termékpiramis csúcsa, ezért csak a lehető legmagasabb beltartalommal készítjük. 2013 volt az első évjárat a Demetervin történetében, amikor minden együtt volt ahhoz, hogy elkészülhessen a dűlőszelektált furmint aszú, a történelmi első osztályú Király-dűlőben fekvő ültetvényeinkről.
Az aszúkészítés a legmunkaigényesebb borkészítési folyamat a világon, a botritiszes – aszúsodott – bogyókat kézzel szedjük szemenként az ősz folyamán. Az erjedő szamorodniba áztatás, majd kíméletes préselés után spontán módon erjed igen hosszan zempléni tölgyhorókban. A természetes, lassú erjedés miatt a hordós érlelés aránylag hosszú, 2 év. A beltartalmi értékeknél a lehetséges maximum a célunk a válogatás során, hiszen a világ legmunkaigényesebb és legdrágább készítésű, ugyanakkor első számú természetes édesboráról van szó.
A különlegesség a kompromisszummentes készítésben már csak egyféleképpen fokozható: a fajta és a termőhely lehatárolásával. A Király-dűlő furmint aszúja a Demetervintől valóban ritkaság.
80000Ft.