A Demetervin borászat fejlesztése

A Demetervin Kft. 2016. szeptember 23-án támogatási kérelmet nyújtott be a Vidékfejlesztési Program Borászat termékfejlesztésének és erőforrás hatékonyságának támogatása című, VP3-4.2.2-16kódszámú felhívásra. A kérelem 2017. november 29-én részesült a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságától pozitív elbírálásban, így 50%-os támogatottság mellett 14.168.815 Ft EMVA forrásból származó támogatással megkezdődött a beruházás megvalósítása.

A fejlesztés célja a Demetrvin Borászat termelési kapacitásának növelése, technológiai korszerűsítése, mely hosszú távra biztosítani tudja a zavartalan működést. A technológiai korszerűsítés keretében beszerzésre kerülnek a borok minőségének javítását szolgáló bogyózó, szivattyú, kapszulázó, gőzborotva és hordómosó berendezések. A feldolgozó épületbe 3 db 10 hl és 1 db 52 hl kapacitású hűthető-fűthető tartályok kerülnek beszerzésre, valamint a hordós érleléshez 4 db 5 hl-es és 6 db 220 literes fahordó. Az anyagmozgatás hatékonyságának fokozása érdekében villás magasemelőt fognak vásárolni.

A tartálykapacitás bővítése megköveteli a hűtési rendszer bővítését, korszerűsítését, mely magába foglalja 8 tartályra vonatkozóan az erjesztéshez szükséges hűtő-fűtő technológiákat: a hűtő-fűtő berendezést, a csőhálózatot, az automatikát, a tartályszabályozó modult, hűtő-fűtő közeget.
Az energiahatékonyság érdekében a technológiai tereket infrapanelek fogják fűteni, illetve az ezek működtetéséhez szükséges elektromos áramot a tetőre szerelt 10 kW teljesítményű napelemek fogják biztosítani.

A feldolgozótól különálló épületben található készárú raktár hűtése kiépítésre kerül, az itt tárolt palackos borok garantált minőségének biztosítása érdekében. A hőenergiát egy 12 kW teljesítményű hőszivattyú fogja biztosítani.

Kedvezményezett neve: Demetervin Kft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás hatékonyságának támogatása VP3-4.2.2-16

A projekt címe: A Demetervin Borászat fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 14.168.815 Ft

A támogatás mértéke: 50 %

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2019. július 31.

A projektazonosító: 1808030509

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.