Úrágya 2009

A 2009-es Úrágya a dűlőben lévő 3 hektárunk terméséből a legmagasabban fekvő öreg – 80-100 éves átlagéletkorú, hagyományos bakművelésű szőlőtőkék terméséből készült. Az idős ültetvények mély gyökérzete lehetővé teszi, hogy annyi az Úrágyán tapasztalható különlegesen aktív vulkáni tevékenységből megmaradt ásványi tápanyagot szívjon fel a tőkénként fél-egy kilogrammnyi gyömölcsbe, amely szignifikánsan a dűlőre jellemző ízjegyeket ad szelektált tételnek.Tokaj két fő fajtája, a furmint és hárslevelű a borvidékre jellemző kétharmad-egyharmad arányban található az ültetvényben. Mivel a dűlő karakterét szeretnénk kifejezni, és a fajtajelleg másodlagos az ásványosság mellett, ezért úgy döntöttünk, hogy a 2009-es évjárattól nem palackozzuk külön az egymást jól kiegészítő fajták borát. Ebben a kertben úgy dolgozunk, ahogy azt régen tették: a bakművelésű tőkéket lóval szántjuk, kétágúval kapáljuk, így
a Tokaj-Hegyaljai szőlészeti hagyományok aktív ápolásával készült az alapanyag.

 

 

Ezután nincs választás: a bor is a régiek módszereivel készül. A teljesen érett szőlőt középorsós, hagyományos öntvény présen préseltem. A must zempléni tölgyfahordóban erjedt
spontán módon, egészen májusig, amelyet finomseprőn való érlelés követett.  A bor 10 hónapot töltött a
hordóban.

 

Készült: 1291 palack