Tokaji Hárslevelű Úrágya-dűlő 2006

A hárslevelű a borvidék második fajtája, az ültetvények mintegy 35 százalékát teszi ki. A hagyományos szőlők – köztük az Úrágya-dűlő is – vegyes telepítésűek, így ezekben a táblákban két alkalommal szüretelünk száraz bornak való egészséges szőlőt. A furmint és a szintén hungarikum hárslevelű differenciált szüretelése figyelmet igényel, hiszen minden növény egyedi, és a régi klónok esetén igen nehezen különböztethetőek meg egymástól a fajták. Ugyanakkor boruk íz- és illatjegyei lényegesen különböznek egymástól. 

A 2006-os hárslevelű dűlőszelektáltan került feldolgozásra, így gyümölcsössége mellett a vulkáni talajban rejlő mineralitást is hordozza. Az október 21-én szüretelt szőlő 21 fokos mustját zempléni tölgyfahordóban, spontán erjedéssel erjesztettük, majd érleltük, összesen 13 hónapig. Derítés és szűrés után 2007 november 30-án palackoztuk.

Készült: 640 palack. 

alkohol tartalom: 13,91 %
extrakt tartalom: 26,1 g/l
savtartalom: 7,5 g/l

 

A tétel elfogyott, nem rendelhető.

 

 

A címke Csathó Pál grafikusművész alkotása. Honfoglaláskori fiatal nő viselete volt e mágikus erővel bíró hajfonatkorong, mely az életfát ábrázolja oldalágaival, a termékenység szimbólumaként.