Tokaji Furmint Úrágya-dűlő 2007

Furmintunk a Tokaj-Hegyaljai terroir-borok egyike. Ezzel a nagy
potenciállal rendelkező hungaricum szőlőfajtából szüretelt borral fő célunk a
fekvés és a borászati kultúra jellemzőinek megismertetése a hazai és nemzetközi
közönséggel. A száraz iskolázású borokkal ugyanis egyszerűbben tudjuk bemutatni
a vulkáni minerális ízeket, mint a borvidék hagyományos fő termékeivel, a
természetes édesborokkal.

 

A 2007-es furmint az Úrágya-dűlőben lévő szőlőink közül az öreg (70-80 éves)
tőkék termése. Ezek a növények már elég mély gyökérzettel rendelkeznek ahhoz,
hogy hatékonyan tudják felszívni a dűlőben tapasztalható aktív vulkáni
tevékenységből megmaradt gazdag mineráliákat. A szigorú terméskorlátozás (2-7
fürt tőkénként) miatt pedig ezek az anyagok a bogyóban koncentrálódva a világon
egyedülálló alapanyagot adnak. Az Úrágyán lévő szőlőink legnagyobb része
bakművelésű, lóval szántott, kétágúval kapált tőkékből áll, így a
Tokaj-Hegyaljai szőlészeti hagyományok aktív ápolásával készül a bor.

 

Az érett szőlő kíméletes préselése után a must
220 literes zempléni tölgyfahordóban erjed spontán módon, hosszú seprőn tartás mellett. Ebben az évjáratban az almasavbontás is teljes mértékben végbement. A bor 13 hónapot töltött a hordóban, majd 2008 november 30-án
palackoztuk.


 

Készült: 800 palack

 

Alkohol tartalom: 13,5 %

 

A tétel elfogyott, már nem rendelhető.

 

 

 

A címke Csathó Pál grafikusművész alkotása. Az azon megjelenő honfoglaláskori palmetta motívum a Természet lényegét: annak egységét, körforgását, megújulást, összességében tehát a termékenységet szimbolizálja. A bor az az ősi szakrális italunk, amely szellemünket a felső világba repíti, több ezer éve nyújtva segítséget a módosult tudatállapot előidézésében.