Tokaji Furmint Úrágya-dűlő 2006

Furmintunk a Tokaj-Hegyaljai terroir-borok egyike. Ezzel a nagy potenciállal rendelkező hungaricum szőlőfajtából szüretelt borral fő célunk a fekvés és a borászati kultúra jellemzőinek megismertetése a hazai és nemzetközi közönséggel. A száraz iskolázású borokkal ugyanis egyszerűbben tudjuk bemutatni a vulkáni minerális ízeket, mint a borvidék hagyományos fő termékeivel, a természetes édesborokkal.

A 2006-os furmint az Úrágya-dűlőben lévő szőlőink közül az öreg (70-80 éves) tőkék termése. Ezek a növények már elég mély gyökérzettel rendelkeznek ahhoz, hogy hatékonyan tudják felszívni a dűlőben tapasztalható aktív vulkáni tevékenységből megmaradt gazdag mineráliákat. A szigorú terméskorlátozás (2-7 fürt tőkénként) miatt pedig ezek az anyagok a bogyóban koncentrálódva a világon egyedülálló alapanyagot adnak. Az Úrágyán lévő szőlőink legnagyobb része bakművelésű, lóval szántott, kétágúval kapált tőkékből áll, így a Tokaj-Hegyaljai szőlészeti hagyományok aktív ápolásával készül a bor.

Az október 27-én szüretelt szőlő kíméletes préselése után a 20,5 fokos must 220 literes zempléni tölgyfahordóban erjed spontán módon, mivel fajélesztőt nem használunk. A bor 13 hónapot töltött a hordóban, majd 2007 november 30-án palackoztuk.

 

“A nagy ígéret száraz furmintok egyike 2006-ból. Illatában 2007 őszén az újhordó még kissé előtérben van, de az alapanyagot, annak koncentráltságát és gazdag gyümölcsösségét tekintve a bor reményekre jogosít.”
 Rohály-Mészáros: Borkalauz 2008. (86 pont)
 

Készült: 766 palack

Alkohol tartalom: 13,24 %
Extrakt tartalom: 28 g/l
Savtartalom: 7,7 g/l

 

A tétel elfogyott, nem rendelhető.


 

A címke Csathó Pál grafikusművész alkotása. Az azon megjelenő honfoglaláskori palmetta motívum a Természet lényegét: annak egységét, körforgását, megújulást, összességében tehát a termékenységet szimbolizálja. A bor az az ősi szakrális italunk, amely szellemünket a felső világba repíti, több ezer éve nyújtva segítséget a módosult tudatállapot előidézésében.