Magunkról

Célunk a világörökségi értékeket a legmagasabb minőségben fenntartani.

Családi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik, kizárólag saját mádi ültetvényeinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. Területeink az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőkben találhatók. Az általunk művelt nyolc hektárból három teljesen hagyományos kézi, azaz bakművelésű. Nekünk fontos a helyi adottságok – talajok, fajták, és szőlőtermesztési kultúra – bemutatása, ezért minden igyekezetünk arra irányul, hogy jellegzetes és tökéletes alapanyagot szüreteljünk a mádi dűlőkből.

A borászatban is hasonló filozófiát követünk: a szőlőt a lehető legkíméletesebb módon dolgozzuk fel, és természetes módon erjesztjük borrá. A birtok organikus fejlődése során 2003-ban jutottunk el odáig, hogy első komoly – 900 palackos – tételünk, az Úrágya Furmint kereskedelmi forgalomba került. Az évi átlagosan 12 ezer palack borunkból ma is fontos szerep jut az egyedi tételeknek. a Mádi Kör 2006-os alakulása óta aktívan veszünk részt a mádi termőhelyek bemutatását célzó kutatómunkában.

A birtokközpont az 1750-es években már állt, első említésekor a Pulszky család tulajdonában volt. A folyamatos bővülés során a házat 1905-1985-ig lakó Barna család kádárműhelyt is működtetett benne. A kőépület alatt hatalmas pincerendszer helyezkedett el, amelynek jó része ma is hozzá tartozik, és a felújítások után működőképes lett: sok évtized után újra borospinceként üzemel. A lakó- vendéglátó- és gazdasági funkció összekötésének hagyománya jegyében az egykori kádárműhely helyén alakítottuk ki a szőlőfeldolgozó-teret. A kóstolóhely a szomszédos épületben kapott helyet, ami az 1867-es Tokaj-Hegyaljai Albumban is szerepel. A pincészet Mád főutcájáról, a Rákóczi utcáról is visszakapta bejáratát: a felújítás utolsó elemeként a korábbi üzlethelyiségben a Tokaji Borbarátnők Társasága mintaboltja kapott helyet. A három épületben 17 vendég számára apartmanok is kialakításra kerültek a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett.

Dűlőink:

Király – 3ha

Fekvése: dél-nyugati.
Tengerszint feletti magassága: 160 m-320 m közötti, lejtőszöge 5-60 %.
Talaja: sárga és vörös agyag, vöröses mállott zeolit, kemény riolittufa és hidrokvarc keveréke.

Úrágya – 3ha

Fekvése: dél-keleti.
Tengerszint feletti magassága: 245 m.
Talaja: vékony termőréteg, apróköves, könnyen melegedő.

Kakas – 2ha

Fekvése: nyugati.
Talaja: laza erdőtalaj, de a hegygerincen apróköves suteros.

Demetervin Kft.

Címünk: 3909 Mád, Rákóczi utca 57.
Telefon: +36-20-555-0880,
Email: info@demetervin.hu
Adószám: HU22695130241