Király-dűlő Furmint 2008

Első dűlőszelektált édes borunkat a Király-dűlő legfelső, kizárólag kézi művelésű tábláinak kossuth-préssel feldolgozott, zempléni hordóban erjesztett mustjainak válogatott hordóiból palackoztuk.

 

A dűlőszelekciónak akkor van értelme, ha valami egészen különleges tételre lelünk, amely markánsan fejezi ki egy adott terület lényegét, szignifikánsan különbözve a birtok egyéb tételeitől. Ez a bor az Élvezet testvére, a birtok 2008-as édesborainak legjava, a két legkülönlegesebb hordó tartalma.

 

A Junibor
koncepció, és a mi kézművességünk lényege, hogy a tradíciókat úgy tartsuk életben, hogy a modern kor számára is könnyen érthető, magukért beszélő borokat készítsünk. A kézművesség ugyanis önmagában nem cél, hanem eszköz a terroir önálló kifejeződésére. Igazán büszke vagyok arra, hogy a Király-dűlő újratelepítésében minket igazol a Természet: olyan mustot sikerült szüretelnünk, amely egyértelműen kiemelkedik a birtok más tételei közül, olyan mértékben ásványos és egyedi, hogy kénytelenek voltunk édesborként is dűlőszelektáltan letölteni.

 

Az alapanyag, a szőlő kemény munka gyümölcse. A fiatal csapat kézzel dolgozik, mert itt már messze túl vagyunk a lánctalpassal művelhető terepszög felső határán, olyannyira, hogy a Királyban a ló is szédül. Így háti permetezővel dolgozunk, kapálunk, a végén pedig vödörrel szüretelünk, azért hogy ne essünk olyan nagyokat. Mindezt nem hobbiból tesszük, hanem csak azért, mert a tudomány mai állása szerint itt sosem lesz gépi művelés. Az ilyen köves és meredek területeket csak hagyományosan lehet bedolgozni. Innentől adja magát a régi iskolás tokaji borkészítési kultúra, pont ahogy azt a nagyapáink korában intézték: a tétel 100%-ban hagyományos kézi présekkel (Kossuth-prés)
készült, spontán módon, helyi élesztőkkel, zempléni hordókban erjedt és
érett 9 hónapig.

 

A
sav-alkohol-maradékcukor arány feszes egyensúlyt ad, amely az ízképben is megjelenik, az ásványosság és a gyümölcsösség vibrálva vetekszik a kortyban, igazi ritkasághoz méltó módon.

 

100% furmint

Alkohol-tartalom: 11% vol

Maradékcukor-tartalom: 120 g/l

Extrakt tartalom: 37,7

Titrálható savtartalom: 6,9 g/l

Engedélyszáma: 21-07504/2009-2

Készült: 800 palack.

 

“Demetervin Király-dűlő Tokaji Furmint 2008A feltörekvő mádi pince első dűlőszelektált édes bora a híres Király-dűlő legfelső, bakművelésű szőlőtőkéiről származik. Gyönyörű, letisztult példánya a természetes maradékcukrot tartalmazó tokajinak. A cukor csak egy a sok alkotóelem közül. Finom savak, ásványiság, édesség, gyümölcsösség és szerkezet mesteri aránya. Olyan, amilyennek látszik.”Deluxe.hu

Demetervin Király Furmint 2008

“A
nevében a király megnevezést akár az ízére is mondhatnánk, de ezúttal a
Mádon található dűlőre utal, amely egész Tokaj-Hegyalja egyik legjobb
termőterülete. A bor – tekintélyes cukortartalmával – egy 4 puttonyos
aszú felső határán mozog.”
– Marie Claire Gasztro rovat 2010 október