Furmint 2009

Végre elkészült első száraz birtok-furmintunk. Fontos lépés ez, hiszen stabil bázist jelent a dűlőszelektált tételeknek.Az alapanyagot tőkénként 1 kilogramm terhelés mellett termeltük a mádi Úrágya, Király, Betsek, Holdvölgy és Danzcka dűlőkben. A Kakas-dűlő kimaradt, mert termését szőlészünknek, Molnár Barnának ajándékoztuk, aki első palackozott tételét készítette el belőle.

A szüret október második felében folyamatosan történt a teljes érettség elérése, és a kíméletes és gondos feldolgozás fontossága miatt. A bogyózás és áztatás után a mustot hagyományos, középorsós kézi présen préseltük, majd ülepítés után 136-220 literes zempléni hordókba került. A hordók harmada új volt, a többi 1-3dik töltésű. A must természetes élesztőkkel, spontán módon erjedt egészen áprilisig, majd szeptember elejéig finomseprőn érlelődött. A dűlőket külön-külön figyeltük, csak a palackozás előtt kerültek házasításra.

2009-ben a birtok-furmint tétel megközelítette a 4000 palackos mennyiséget.

Alkohol tartalom: 14,5 %